duminică, 30 martie 2014

MEDIEREA PENALA SI EFECTELE EI – 37 infractiuni pot primi N.U.P. pentru infractor, apeland la Mediator si bunavointa victimei

Intrarea in vigoare a noilor coduri penale aliniaza Romania in randul statelor occidentale, acolo unde viziunea asupra infractiunilor “minore” capata noi intelesuri, in sensul realizarii justitiei restaurative, dand posibilitatea atat victimei cat si infractorului sa ajunga la o intelegere, cu respectarea anumitor conditii legale. In acest fel, actul infaptuirii justitiei, lasa victimei mai mult loc de miscare si actiune bipolara, asezandu-o la un nivel central, iar puterea de decizie a acesteia fiind strans legata de interesul si nevoile imediate.

Medierea poate da N.U.P. la 37 de infractiuni

Noile coduri penale incurajeaza si prevad posibilitatea apelarii la Institutia Medierii, in vederea stingerii conflictului, iar existenta Acordului de Mediere poate reprezenta o solutie partiala sau totala, functie de infractiunea savarsita.
Astfel, un numar de 30 infractiuni prevazute de Noul Cod Penal si alte 7 infractiuni prevazute de legile speciale, pot fi solutionate cu succes apeland la un mediator. Aceste infractiuni sunt conditionate pentru inceperea urmaririi lor, de existenta in prealabil a cererii formulate de victima si/sau prevad posibilitatea impacarii victimei cu faptuitorul, caz in care se inlatura caracterul penal al faptei.
Infractiunile cele mai des intalnite din aceasta categorie sunt lovirea si alte violente, vatamarea corporala, violarea de domiciliu, violul si seductia, furtul la plangere prealabila, abandonul de familie, purtarea abuziva, distrugerea in forma simpla, calomnia, amenintarea, s.a.m.d.
Pentru aceste tipuri de infractiuni, Institutia Medierii poate constitui o solutie integrala, in sensul ca da posibilitatea victimei si infractorului de a negocia si transa ei insisi, in totalitate, toate aspectele directe si colaterale ale faptei, fara a implica organele de cercetare penala sau organele judecatoresti sau, daca acestea au fost sesizate, existenta unei intelegeri obtinute prin mediere, determina in mod automat retragerea si neimplicarea lor, in orice faza de desfasurare s-ar afla, inclusiv in faza procesului de judecata, pana la pronuntarea sentintei.

Acordul de Mediere – circumstanta atenuanta prin reducerea pedepsei cu 1/3
In cazul savarsirii oricarei infractiuni ce reclama si existenta unei  victime, incheierea unui Acord de Mediere, poate influenta hotararea judecatoreasca cu privire la individualizarea pedepsei. Altfel spus, atunci cand in urma savarsirii unei infractiuni exista si  un litigiu de natura civila, adica un alt proces dedus celui penal, realizarea Acordului de Mediere intre victima si infractor pentru acest proces sau aspect civil, va conduce la acordarea circumstantelor atenuante pe parcursul desfasurarii procesului penal.
Deasemenea, in cazul condamnarii cu executare in regim penitenciar a infractorului, instanta va lua act de Acordul de Mediere dintre victima si infractor, si va reduce in mod obligatoriu pedeapsa cu 1/3.

Medierea penala te poate scapa de inchisoare

Intelegerea partilor poate determina instanta de judecata, in anumite situatii, sa dispuna suspendarea conditionata a executarii pedepsei, amanarea aplicarii pedepsei sau chiar renuntarea aplicarii pedepsei.
Cum practica judiciara este inexistenta, asteptam sa constatam in ce masura si sub ce forma interpretativa noile prevederi legale vor fi aplicate de instantele de judecata dar si in ce grad de uzura vor fi folosite de catre justitiabili.

Victima controleaza totul
Filosofia Justitiei Restaurative si posibilitatile legislative concrete care urmaresc aplicarea ei, da posibilitatea victimei de a incepe, intrerupe, continua sau atenua procesul penal si finalitatea acestuia.
Nimeni nu obliga victima sa renunte la formularea acuzatiilor. Deasemenea, victima nu este obligata sa initieze procedura medierii, iar daca aceasta a fost declansata de prezumtivul faptuitor, victima nu are obligatia legala de a-i da curs. Tot astfel, in cazul in care victima nu doreste prezenta in aceeasi incapere cu infractorul, in cadrul sedintei de mediere, dar totusi doreste sa auda ce are de spus acesta, are posibilitatea de a delega o alta persoana care sa-i substitue din punct de vedere legal prezenta. Aceasta persoana poate fi o ruda, un prieten apropiat sau un aparator calificat.
Durata declansarii procedurii medierii penale nu poate depasi 3 luni si poate fi initiata in orice moment al cercetarii penale sau al desfasurarii procesului de judecata.
Nu putem sa nu remarcam ca desi toate aceste aspecte juridice sunt “in favoarea” presupusului infractor, ele nu vor putea fi folosite fara concursul victimei. Exista o mare probabilitate ca acest concurs sa poata fi tradus, in anumite situatii, in importante sume de bani, dar cum resursele Institutiei Medierii sunt inepuizabile si non-conformiste, pot fi gasite solutii capabile sa satisfaca nevoile si cerintele concrete si imediate ale partilor, care nu au neaparat corespondenta la nivel material.

sursa : mediatorbaiamare.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu