sâmbătă, 15 martie 2014

"10.000 euro pentru tinerii întreprinzători": Au început înscrierile


Două programe pentru IMM-uri şi tineri antreprenori intră în vigoare de luni, a scris duminică pe blog premierul Victor Ponta, menţionând că alte două iniţiative ale Guvernului vor fi puse în aplicare în perioada următoare.
Programul 10.000 euro pentru tinerii întreprinzători: Înscrierile încep astăzi
Pentru programul 'Tineri întreprinzători', cu finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro, înscrierile încep luni.

'Debutanţii în afaceri, cu vârsta de până la 35 de ani, pot să depună online cererile începând cu data de 10 martie. Buget, 21 milioane de lei. Instituţia - Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism. Tinerii primesc 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 euro. Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii va garanta pentru creditele contractate de firmele înfiinţate de tineri în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, cu până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei. Beneficiarii programului vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată', a scris Victor Ponta.

'Programul de stimulare a Femeilor Manager' începe tot luni şi constă în alocare financiară nerambursabilă de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) şi nu poate depăşi suma de 41.500 lei/beneficiar. Bugetul programului pentru anul 2014 este de 500.000 lei.

Alte două programe vor fi iniţiate în perioada următoare, a adăugat Ponta. 'Programul Start' - acces la finanţare a tinerilor întreprinzători începe din 17 martie, cu un buget alocat în anul 2014 de 13 milioane de lei, iar estimările sunt de câteva sute de beneficiari. Programul înseamnă finanţări nerambursabile de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. Întreprinzătorii trebuie să contribuie cu restul banilor din surse proprii.

'Programul de dezvoltare pentru ÎMM-uri' va începe din luna aprilie.

'Înseamnă finanţare pentru dezvoltarea şi modernizarea activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă. Bugetul alocat programului este de 18 milioane de lei. Beneficiarii eligibili primesc finanţări nerambursabile de maximum 80% pentru microîntreprinderi, 70% pentru întreprinderi mici şi 60% pentru întreprinderi mijlocii din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA). Valoarea maximă a grantului nu poate depăşi 80.000 lei pentru fiecare beneficiar', a mai scris premierul.

Aceste patru programe se adaugă schemei de minimis de 2 miliarde lei (cu posibilitate de prelungire la 4 miliarde lei), care facilitează accesul la credite prin mecanismele de garantare şi contragarantare, la care există peste 7.000 de IMM-uri aplicante eligibile la final de ianuarie.

'Guvernul pe care îl conduc va fi primul care va respecta legea conform căreia IMM-urile sunt susţinute de la buget cu minimum 0,4% din PIB', a susţinut premierul Victor Ponta.

sursa articol : www.economica.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu