duminică, 27 aprilie 2014

NOILE CODURI PENALE SI INSTITUTIA MEDIERII – O JUSTITIE RESTAURATIVA, UN PRIM PAS SPRE NORMALITATE

ustitia restaurativa reprezinta expresia concreta a civilizatiei moderne in care traim si este caracterizata prin aceea ca, atunci cand infractiunea savarsita are un grad de periculozitate sociala redusa si poate fi reparat sau inlocuit prejudiciul creat, infractorul, indeplinind conditiile de mai sus si recunoscandu-si greseala, nu trebuie neaparat sa execute o pedeapsa privativa de libertate in sistem penitenciar.
noile coduri
1 februarie 2014 reprezinta, pentru Romania, primul pas spre civilizatia occidentala, cu precadere cea a Statelor Unite de unde vine si functioneaza de mult timp acest concept inovator de justitie, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal si Noului Cod de Procedura Penala.
Alternative la pedeapsa cu inchisoarea
Pedepsele cu inchisoarea prevazute pentru savarsirea anumitor infractiuni, cu grad redus de pericol social, aplicate in vechiul Cod Penal, dar si rezultatele nemultumitoare obtinute la nivel de reabilitare a condamnatilor dupa executarea pedepsei, precum si observarea aspectului practic, in ansamblu, al realizarii justitiei, au condus la concluzia ca este necesara o regandire a intregului sistem judiciar.
Astfel, in acceptiunea Noului Cod Penal, in afara de pedeapsa inchisorii cu executare in penitenciar, sunt prevazute si alte forme de pedepse, cum ar fi inchisoare cu suspendare sub supraveghere in cazul infractiunilor prevazute cu maximul de pedeapsa de 3 ani sau aplicarea unui avertisment in locul inchisorii daca fapta savarsita este prevazuta cu o pedeapsa de maxim 5 ani de inchisoare. Deasemenea este prevazuta si posibilitatea amanarii pedepsei daca sunt indeplinite anumite conditii.
Arestul la domiciul cu “bratara cadou”
O alta masura inedita este “arestul la domiciliu”, in locul arestului preventiv si se va putea aplica indivizilor suspecti ca au savarsit o infractiune si sunt in curs de cercetare penala. Aceasta masura va putea fi ceruta de procuror si aprobata de judecator in functie de comportamentul suspectului. Cel arestat la domiciliu va trebui, teoretic, sa fie supravegheat cu ajutorul unui dispozitiv GPS, asa cum am vazut tot mai des in filmele hollywoodiene. Se va monta la nivelul labei piciorul suspectului “o bratara”, in incinta unde va avea loc arestul la domiciului, iar caile de acces vor fi dotate cu dispozitive electronice capabile sa alarmeze punctul de control in  mometul in care se intentioneaza parasirea perimetrului.
Totusi, legea prevede o anumita libertate de deplasare, respectiv va permite celui “incarcerat la domiciliu” sa mearga la farmacie, la magazinele apropiate pentru a se aproviziona sau, atunci cand situatia o va cere, sa se deplaseze la locul de munca pentru a-si asigura mijloacele necesare traiului. Toate aceste deplasari vor fi cronometrate si analizate, orice iesire din parametri fiind sanctionata pana la revocarea acestei masuri favorizante.
 “Te credem, dar nici tu sa nu mai faci…”
Conceptul alcatuirii noilor coduri penale pune un accent favorizant pentru infractor in cazul circumstantelor atenuante in care au loc savarsirea infractiunilor si pedepseste drastic nelegiuirile savarsite in circumstante agravante. Deasemenea, nu este deloc ingaduitor cu recidivistii, fiind prevazute masuri drastice cu inchisoarea pentru infractorii in dreptul carora, in trecut, au fost notate fapte de natura penala.
Institutia Medierii – sprijin pentru infaptuirea Justitiei Restaurative
In Noul Cod Penal sunt prevazute un numar de 30 infractiuni care se preteaza solutionarii prin Institutia Medierii. Aceste infractiuni se cerceteaza odata cu depunerea cererii de catre partea vatamata, iar inlaturarea caracterului penal al faptei si dispozitia neinceperii urmaririi penale are loc odata cu impacarea partilor. ~n acest fel, se urmareste interesul si nevoia imediata a partilor si nu neaparat pedepsirea infractorului prin aplicarea pedepsei privative de libertate, cand, de cele mai multe ori, partea vatamata nu se alege cu nimic, iar anii petrecuti de catre infractor in inchisoare, pe langa faptul ca “inghite” banii statului, nu compenseaza cu nimic victima.

sursa : http://mediatorbaiamare.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu