duminică, 27 aprilie 2014

Divortul pentru romanii plecati in strainatate

Din experienta acumulata in decursul mai multor ani petrecuti in piata conflictelor din Maramures, putem afirma ca in perioada marilor sarbatori religioase, Pastele si Craciunul, romanii plecati peste granitele tarii sa-si caute un viitor financiar mai bun decat cel pe care il au la noi in tara, se retrag pentru 2-3 saptamani alaturi de neamuri si rude, pentru a-si petrece sarbatorile dar si pentru a se bucura de o binemeritata perioada de concediu.
Imagine
Din pacate, datorita instrainarii, a rupturii fizice dintre soti sau copii, foarte multe familii descopera ca statutul dobandit in urma casatoriei, nu mai este unul in masura care sa se potriveasca cu situatia actuala. Astfel, sotii aleg sa divorteze, din diferite motive, iar momentul reintoarcerii acasa, este unul prielnic pentru a transa aceasta problema, de multe ori marcanta din punct de vedere emotional, mai ales atunci cand in urma casatoriei au rezultat si unul sau mai multi copii minori.
Cea mai eficienta, rapida si mai putin costisitoare modalitate de a divorta, este aceea apeland la Institutia Medierii. Problema consta in realitatea ca aceasta modalitate este recent introdusa in peisajul juridic romanesc, iar necunoasterea avantajelor conferita de aceasta, reprezinta o pierdere marcanta in dreptul potentialilor beneficiari ai acesteia, respectiv sotii, care doresc incheierea casniciei si / sau realizarea partajului matrimonial.
Realitatea conjugala ajuta realizarea divortului
Usurinta cu care se poate realiza divortul la mediator este dictata tocmai de situatia de fapt: sotii sunt despartiti de mult timp iar instrainarea pentru o perioada mai indelungata reuseste sa atenueze mult din acceptarea situatiei, din orgoliile alimentate de ranile sufletesti deschise si uneori abundent sangerande, conferind sotilor posibilitatea abordarii divortului si problemelor adiacente acestuia, intr-un cadru de “liniste concilianta” sau de real viitor parteneriat. Spun acest lucru, amintind doar faptul ca vechea teama de “pierdere a copiilor” a fost inlocuita de “custodia comuna”, in sensul ca parintii, conform actualei legislatii, au drepturi si indatoriri comune vis-a-vis de copiii minori si asta indiferent de vointa lor. Cu alte cuvinte, sunt obligati prin lege, sa aiba “custodia comuna” a minorilor. Si asta fara “lupte” inutile in instantele de judecata!
Timpul scurt si confidentialitatea: avantaje incontestabile pentru mediere
Timpul rapid in care se poate obtine certificatul de divort, este un alt avantaj imbatabil al medierii in fata cailor clasice de realizare a divortului, respectiv actiunea in instanta, care poate dura de la 3-4 luni, pana la ani de zile, in functie de situatie si incrancenarea cu care se poate opune unul dintre soti. Conform Noului Cod de Procedura Civila, apeland la mediere in cazul divortului, se intra in Camera de Consiliu a judecatorului, unde vor fi prezente doar partile si nimeni altcineva de fata. Deci nu va avea loc un proces public in care si alti cetateni, poate fara voia lor, vor afla de aceasta stare de fapt, mai intotdeauna jenanta pentru soti. Timpul de acordare a infatisarii sotilor in camera de consiliu, difera in functie de gradul de aglomerare al instantelor, dar, in situatii exceptionale, cum este si aceasta in care unul dintre soti urmeaza sa se intoarca la locul de munca din strainatate, se poate stabili un termen foarte scurt, daca divortul se realizeaza cu ajutorul unui mediator.
Prin Institutia Medierii se plateste mult mai putin
Banii “investiti” pentru obtinerea divortului reprezinta un alt mare avantaj al Institutiei Medierii. Este cunoscut faptul ca cei care “lucreaza afara” sunt perceputi ca fiind “oameni cu bani”, in sensul ca realizeaza in Occident un salariu lunar, echivalentul a 3-4 salarii lunare de la noi din tara. Asta nu inseamna ca nu au si cheltuieli pe masura veniturilor, in buzunar neramanandu-le, din pacate, atati bani cat le socotim noi. Dar chiar si de ar fi asa, de ce trebuie sa arunce cu ei pe fereastra, atat timp cat au la dispozitie o varianta mult mai putin costistoare si cu acelasi rezultat? Ma refer aici, la Institutia Medierii, bineinteles. Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, convingerea personala se afla la cateva telefoane distanta si un simplu calcul matematic.
Protejati-va copiii, divortand prin mediere
Imagine
Problema minorilor este poate cea mai delicata dintre toate aspectele care trebuiesc dezbatute in cadrul unui proces de divort. ~ntotdeauna copii vor fi cei care vor resimti aceasta ruptura mai mult decat o vor face parintii, iar protejarea lor reprezinta un act de maturitate si intelepciune de care cu usurinta pot da dovada parintii care decid sa divorteze. ~n cazul unui proces dezbatut in instanta, cu numeroase termene si situatii-surpriza, irascibilitatea parintilor va fi resimtita din plin de copii, indiferent de varsta si nivelul lor de intelegere a situatiei. E suficient sa amintim ca in cazul alegerii medierii, discutiile privind toate aspecte divortului precum si cele privitoare la minori, se vor desfasura in biroul mediatorului,  intr-un cadru destins si relaxant, pe cat este cu putinta posibil avand in vedere situatia, insa departe de rigorile si conformismul instantelor de judecata.
Sotii trebuie sa fie care decid soarta lor si a copiilor lor
Putine sunt lucrurile cu adevarat benefice oferite de stat iar printre acestea, se numara si posibilitatea divortului prin Institutia Medierii. Cu toate avantajele si caracteristicele pozitive pe care le-am enumerat, fara a avea pretentia ca le-am epuizat, consider ca mai trebuie subliniat inca un aspect deosebit de important si determinat, care sper ca va cantari decisiv in alegerea modalitatii de inchidere a casniciei. Si voi adresa o intrebare provocatoare, logica si fireasca: daca in momentul in care ati hotarat, alaturi de partenerul de viata, sa va casatoriti si sa va intemeiati o familie, nu ati avut nevoie sa apelati la nici un intermediar, la nici o instanta de judecata, atunci de ce nu faceti acelasi lucru atunci cand doriti desfacerea casatoriei? Asumati-va propriile decizii si rezolvati-le alaturi de celalalt sot, cu atat mai mult, cu cat, poate, acum, va trebui sa decideti si in privinta unui copil! De ce doriti sa lasati acest aspect la decizia altuia, fie el judecator sau avocat? Raspunsul va apartine!

sursa :  http://mediatorbaiamare.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu