Ordinul MFP nr. 936/2014 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2014 a operatorilor economici a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 540 din 21 iulie 2014. Documentul a intrat in vigoare la data publicarii si actualizeaza regulile aplicabile in domeniu, insa nu aduce modificari substantiale.
Astfel, ca si pana acum, sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2014 se aplica, in mod obligatoriu, operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri peste 220.000 lei.
Acestia vor depune raportarile contabile pana cel tarziu la data de 18 august 2014, prevederea aplicandu-se inclusiv subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales.
Raportarile se depun la unitatile teritoriale ale MFP, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
In ceea ce priveste formatul electronic al raportarilor contabile la 30 iunie 2014, ce contine formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, acesta se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, pus la dispozitia entitatilor gratuit de unitatile teritoriale ale MFP. De asemenea, programul de asistenta poate fi descarcat de pe portalul MFP, de la adresa www.mfinante.ro.
Operatorii pot completa deja raportarile contabile, intrucat Fiscul a publicat, recent, formularele electronice ale documentelor care trebuie transmise in acest an.
Mai exact, dupa cum se arata pe pagina de internet a Fiscului, aplicatiile pentru raportarile contabile sunt disponibile in sectiunea "Descarcare declaratii".
Asadar, pentru a putea accesa formularele electronice, contribuabilii trebuie sa urmeze urmatorii pasi:
Pasul 1











Pasul 2








Pasul 3












Atentie! Cei care nu depun raportarile contabile pana la data de 18 august vor fi sanctionati contraventional, cu amenzi ce pot ajunge pana la 5.000 de lei.