Articolul 192 din Codul fiscal, intitulat "Scutirea de impozit  a profitului reinvestit", ar putea fi modificat in urmatoarea perioada, potrivit unui proiect de OUG, care a fost publicat pe site-ul MFP, pentru dezbatere publica.
Astfel, profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice ar putea fi scutit de impozit, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2015, daca este adoptat actul normativ propus.
Vor fi scutite de impozit doar echipamentele noi
Concret, in acest caz, echipamentele tehnologice reprezinta masinile, utilajele si instalatiile de lucru, cele care sunt prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite in scopul obtinerii de venituri impozabile, conform proiectului de OUG. In plus, aceste echipamente trebuie sa fie noi, in sensul ca nu au fost utilizate anterior.
Important! Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe apare in HG nr. 2139/2004, iar subgrupa 2.1 a acestuia o puteti consulta in fisierul atasat.
"Pentru echipamentele tehnologice prevazute care se realizeaza pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acorda pentru pentru investitiile puse in functiune partial in anul respectiv, in baza unor situatii partiale de lucrari", se scrie in actul normativ propus.
Profitul contabil NU va fi impozitat
Profitul investit mentionat mai sus reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil cumulat de la inceputul anului, utilizat in acest scop in anul efectuarii investitiei, potrivit proiectului de OUG. In plus, scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
"Pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014, in aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu data de 1 iulie 2014 si investit in activele mentionate produse si/sau achizitionate dupa aceeasi data. Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea", se subliniaza in documentul normativ initiat.
De asemenea, scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizata cu prioritate pentru constituirea rezervelor pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar.
"In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila, nu se efectueaza regularizarea profitului investit, iar contribuabilul nu este obligat sa repartizeze suma profitului investit pentru constituirea rezervelor", se precizeaza in actul normativ initiat de MFP.
Totodata, contribuabilii care beneficiaza de scutirea la profitul reinvestit au obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestora, stabilita potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, se mentioneaza in proiectul de OUG.
"In cazul nerespectarii acestei conditii, pentru sumele respective se recalculeaza impozitul pe profit si se stabilesc majorari de intarziere, de la data aplicarii facilitatii, potrivit legii. Nu intra sub incidenta acestor prevederi echipamentele tehnologice transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii, in cazul in care societatea beneficiara preia rezerva aferenta profitului scutit, asumandu-si astfel drepturile si obligatiile societatii cedente, precum si echipamentele tehnologice instrainate in cadrul procedurii de lichidare/faliment, potrivit legii", se subliniaza in actul normativ propus.
In plus, in cazul in care contribuabilul opteaza pentru amortizarea masinilor, uneltelor si instalatiilor, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, el ar putea aplica doar pentru metoda liniara si cea degresiva, dar nu si pe cea accelerata, potrivit OUG-ului initiat de MFP.
Unele microintreprinderi vor trebui sa aplice altfel scutirea de impozit
Microintreprinderile al caror venit depaseste 65.000 de euro sau au venituri de minimum 80% din consultanta si din management, pentru aplicarea facilitatii, vor lua in considerare profitul contabil cumulat de la inceputul anului investit in echipamentele tehnologice mentionate mai sus, produse si/sau achizitionate, incepand cu trimestrul in care acestia au devenit platitori de impozit pe profit, conform proiectului de OUG.
In plus, contribuabilii care au un anul fiscal diferit isi vor putea scuti impozitul investit in mod corespunzator pentru anul fiscal modificat, se explica in recentul proiect de document normativ.