Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a operat o noua modificare la programul online prin care contribuabilii pot emite ordine de plata si foi de varsamant.
Potrivit informatiilor de pe pagina de internet a autoritatii, pe 18 aprilie s-a modificat banca din MINDROBU - ATE Bank Romania in MINDROBU - Banca Romana de Credite si Investitii.

Operatiunea efectuata pe 18 aprilie de ANAF, vine dupa ce pe 26 martie:
  • s-a actualizat functia "IBAN (III) clasif.bugetara noua" si s-a introdus urmatorul cod bugetar: Cont DENUMIRE 20A460200 Sume primite de la UE pentru reabilitarea siturilor contaminate istoric cu produse petroliere.
  • s-a creat posibilitatea introducerii a patru conturi IBAN la BNR pentru patru banci in faliment: 10030305, 10040315, 10050318, 10060323
  • s-a adaugat butonul "BORDEROU 2 OP" (numai pentru OP-uri si pentru mai multe conturi IBAN platitor).
Totodata, ANAF a efectuat completari la programul de emitere a ordinelor de plata si foilor de varsamant si pe 12, 4 si 3 martie, iar pe 19 februarie a actualizat acest program.
Ordinul de plata, destinat firmelor cu afaceri sub 100.000 euro
Potrivit lui Radu Noslacan, associate la casa de avocatura Pachiu si Asociatii, firmele cu venituri de sub 100.000 de euro ar trebui sa foloseasca ordinul de plata, pornind de la premisa ca o societate comerciala cu o asemenea cifra de afaceri desfasoara activitati economice de dimensiuni restranse si are un numar limitat de parteneri contractuali.
"Aceasta se datoreaza faptului ca, in cazul acestui instrument de plata, institutia bancara verifica existenta in cont a disponibilului banesc corespunzator, acceptandu-l la plata doar in caz afirmativ, ceea ce face ca acest instrument sa nu implice riscuri majore. Recomand folosirea ponderata a cecurilor pentru efectuarea de plati, care, desi sunt mai la indemana, prezinta mai multe riscuri decat ordinul de plata pentru cel care efectueaza plata, avand in vedere ca emitentul unui cec este contrans sa asigure existenta disponibilului banesc prin instituirea unor sanctiuni de natura penala, ceea ce se poate dovedi dificil in situatia unei societati comerciale cu o cifra de afaceri de sub 100.000 de euro, care, de regula, intampina dificultati in pastrarea unui anumit nivel al fluxului de numerar", a explicat Radu Noslacan intr-un articol mai vechi publicat de AvocatNet.ro.
Totusi, Radu Noslacan a precizat ca ii este dificil sa recomande folosirea unui anumit tip de instrument de plata pornind doar de la cifra de afaceri a unei societati comerciale, deoarece alegerea unui instrument de plata depinde de specificul activitatii unei societati comerciale (obiectul de activitate), de partenerii contractuali ai acesteia (persoane fizice, persoane juridice, entitati romane sau straine) si variaza chiar de la o situatie sau conjunctura la alta (de exemplu, urgenta platii).