duminică, 27 aprilie 2014

CAT COSTA UN DIVORT? – prin mediere este cel mai ieftin si rapid

Luarea deciziei de a pune capat casniciei  aduce in discutie si problema suportarii costurilor si nu de putine ori abordarea acestui aspect ramane in plan secundar din cauza faptului ca sotii sunt supusi unei puternice stari emotionale. Acest fapt genereaza pierderi financiare de partea ambilor soti, lipsa unei viziuni financiare clare ducand uneori la abordari gresite in pri vinta modalitatii prin care sa inceteze relatia matrimorniala.
Cel mai simplu, ieftin si rapid mod prin care se poate realiza divortul este acordul comun al sotilor. Daca aceasta conditie este indeplinita urmeaza sa se aleaga institutia care va emite Certificatul de Divort: Judecatoria, Primaria sau Notariatul, mediatorul sau avocatul jucand rolul profesiei lor, in aceasta ecuatie.
Acordul (intelegerea) sotilor, incheiat la Mediator si inaintat Judecatorului, cea mai ieftina solutie.
divort
Cea mai ieftina si rapida varianta pe care cuplurile o pot alege pentru a pune capat casniciei, intr-o maniera demna si eleganta, totodata, este depunerea Acordului de Mediere la Judecatorie pentru consfintirea acestuia. Dupa alegerea mediatorului, sotii intra in sedinta de mediere unde vor stabili toate aspectele necesare si impuse de lege pentru desfacerea casatoriei prin acord, inclusiv cele care privesc cresterea si educarea minorului dupa desfacerea mariajului. In cadrul medierii, chiar sotii sunt cei care in mod exclusiv stabilesc conditiile si cadrul in care isi vor continua viata dupa divort. Odata stabilite aceste aspecte, se intocmeste Acordul de Mediere, act care va sta la baza cererii pentru desfacerea casatoriei care va fi depusa Judecatoriei si solutionata in Camera de Consiliu, deci nu in cadrul dezbaterilor publice.
Confidentialitate, rapiditate si costuri reduse sunt avantajele imbatabile ale alegerii acestei modalitati de divort.
Taxa de timbru pentru desfacerea casatoriei prin Acordul de Mediere este doar 20 lei, iar onorariul mediatorului este negociat si platit de parti in mod egal, variind, conform pietei , intre 200 si 1000 lei, functie de gradul de complexitate al cazului.

Primaria desface casatorie in 30 de zile pentru 500 lei

In cazul in care sotii aleg  sa divorteze prin intermediul ofiterului de stare civila, acestia trebuie sa achite o taxa unica de 500 lei, insa trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sa se  prezinte la aceeasi primaria unde au incheiat casatoria, copiii rezultati in urma casniciei sa fi implinit varsta majoratului, sa se fi inteles in prealabil in privinta purtarii numelui dupa casatorie si, cazuri mai rar intalnite, sa nu fie pusi sub interdictie judecatoreasca-cazul persoanelor lipsite de facultatile mintale.
Prezenta sotilor este obligatorie atat in ziua formularii cererii de divort cat si in ziua eliberarii certificatelor de divort, adica dupa 30 de zile, acest termen fiind impus prin lege.
Notarul percepe taxe in functie de situatie.
notar
Alegerea notarului pentru desfacerea casatoriei este potrivita acelor cupluri care vor sa divorteze fara a suporta formalismul si rigorile instantelor de judecata dar si pentru a beneficia de confidentialitate.
Notarul poate realiza desfacerea casatoriei inclusiv in cazul cuplurilor care au copii minori, cu conditia ca sotii sa se fi inteles in prealabil si in privinta exercitarii autoritatii parintesti: stabilirea domiciliului permanent al minorului , stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile privind cresterea si educarea minorului (“pensia alimentara”), drepturile si indatoririle parintilor care privesc protectia, ingrijirea, educarea, reprezentarea legala, administrarea bunurilor minorului, stabilirea programului de vizita pentru parintele cu care minorul nu locuieste in mod statornic. Aceste aspecte vor fi cuprinse intr-o conventie separata si mentionata in Certificatul de Divort.
Tarife minimale: divort fara minori: 620 lei; divort cu minori: 868 lei; autentificare conventie: 62 lei.
Termenul acordat este de 30 de zile iar prezenta sotilor este obligatorie atat la depunerea cererii cat si la ridicarea certificatelor de divort.

Divort cu avocatii in fata judecatorului
sala judecata
Daca nici una din modalitatile descrise mai sus nu pot satisfice cerintele si nevoile sotilor, acestia vor apela la instantele de judecata, de obicei angajandu-si aparatori calificati. Aceasta situatie este cea mai des intalnita in practica si denota apetitul sotilor romani de a-si “pedepsi” fostul partener atat prin expunerea in public a aspectelor neplacute din viata conjugala care au condus la decizia desfiintarii vietii de familie dar, mai ales, falsul “sentiment al dreptatii”, uitand faptul ca judecatorul, in cazul divortului, nu pedepseste, ci decide in functie de lege, in ce conditii desface casatoria, stabilind drepturi si obligatii ambilor soti.
In practica, un proces de divort , poate dura intre 5-6 luni si mergand pana la 2-3 ani, functie de complexitatea cazului si de numarul proceselor inregistrate pe rolul instantei.
Referitor la costuri, aceste sunt compuse in functie de situatiile prevazute de legea taxelor de timbru, care incep cu suma minima de 100 lei, la care se adauga onorariul avocatului, piata situandu-se intre 1000-1500 lei si putand ajunge si la 4000-5000 lei, raportat la complexitatea procesului.
Avand in vedere ca, de obicei, si celalalt sot isi angajeaza avocat, sumele se dubleaza, rezultand astfel o “investitie” deloc neglijabila.
Problema partajului nu a fost adusa deloc in dicutie, acesta constituind tema unui alt articol, care datorita aspectelor multiple si particularitatilor diverse, vor fi abordate detaliat intr-un material viitor.

sursa  http://mediatorbaiamare.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu