miercuri, 26 martie 2014

Noul Cod penal si mediul de afaceri - schimbari


Noile prevederi din domeniul penal, care au intrat in vigoare la inceputul lunii februarie, vor schimba in bine mediul de afaceri din tara noastra, in sensul ca il vor face mai responsabil, sustin specialistii consultati de AvocatNet.ro. Acest lucru se va produce ca urmare a introducerii unor noi pedepse, a maririi unor amenzi si a modificarilor care vor fi resimtite in unele domenii.    



  




Profesorul universitar doctor Mihai Adrian Hotca, avocat in Baroul Bucuresti, a spus pentru AvocatNet.ro ca pe termen lung, noua legislatie in materia penala, respectiv Noul Cod penal si Noul Cod de procedura penala, care se aplica de la 1 februarie, va avea un impact pozitiv asupra business-urilor, deoarece transmite un semnal serios in mediul de afaceri.
"Mutatis mutandis, impactul pozitiv asupra mediului de afaceri, in general, se va reflecta si in ceea ce priveste activitatea intreprinderilor mici si mijlocii. Daca organele judiciare vor reusi sa transpuna in practica principiile care stau la baza noilor reglementari, peste cativa ani vom putea constata efecte benefice in toate domeniile societatii romanesti (economic, social, cultural, juridic etc.). Traversam o perioada cu puternice modificari legislative, care isi vor lasa amprenta asupra intregii societati. In speranta ca aceste modificari vor constitui un progres al sistemului legislativ roman, doresc participantilor la actul de infaptuire a justitiei sa aiba intelepciunea sa le transpuna in mod corect in practica", a subliniat Mihai Hotca.
Totusi, avocatul din Baroul Bucuresti a avertizat ca efectele Noului Cod penal si ale Noului Cod de procedura penala, care se aplica de la 1 februarie, nu vor fi imediate, astfel ca impactul lor va fi mai putin vizibil asupra mediului de afaceri.
AvocatNet.ro a scris de mai multe ori despre modificarile pe care le introduc noile Coduri penale pentru mediul de afaceri, iar cele mai importante articole le puteti consulta mai jos:
1. Noi infractiuni economice au fost introduse prin NCP
In cazul abuzului de incredere, a fost introdusa o noua modalitate de comitere a faptei, care se refera la folosirea fara drept a unui bun incredintat cu un anumit scop, de catre cel care l-a primit. Mai exact, insusirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de catre cel caruia i-a fost incredintat in baza unui titlu si cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. De exemplu, societatile comerciale pot folosi noua prevedere penala in cazul in care ii dau unui angajat sa utilizeze masina in interes de serviciu, insa acesta o foloseste si in scop personal.
Alta noua prevedere penala este aceea ca indepartarea, prin constrangere sau corupere, a unui participant de la o licitatie publica ori intelegerea intre participanti pentru a denatura pretul de adjudecare se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani. In plus, in acest caz este pedepsita si tentativa de infractiune, potrivit noilor reglementari penale.
2. Firmele sunt mai drastic sanctionate de la inceputul lunii februarie 
Inmultirea numarului de infractiuni savarsite in domeniul economic a fost completata de cresterea amenzilor.  
Conform NCP, cuantumul amenzii se stabileste prin sistemul zilelor-amenda, suma pentru o zi fiind inmultita cu numarul de zile. Mai exact, suma pentru o zi de amenda este cuprinsa intre 100 si 5.000 lei, iar numarul zilelor-amenda este cuprins intre 30 de zile si 600 de zile. In aceste conditii, amenzile pentru persoanele juridice variaza de la 3.000 de lei pana la 3 milioane de lei. Anterior, in Codul penal, persoanele juridice puteau fi amendate doar cu sume intre 100 si 2.500 de lei.
Radu Chirita, coordonatorul casei de avocatura Chirita si Asociatii, a spus recent pentru AvocatNet.ro ca aceste modificari (n.red. - inmultirea numarului de infractiuni si cresterea amenzilor), combinate cu o din ce in ce mai acuta necesitate practica, vor impune o frecventa mai ridicata a urmaririi penale si a condamnarii unor persoane juridice, concomitent sau separat cu urmarirea persoanelor fizice responsabile de comiterea unor infractiuni.
"Modificarile privind sistemul sanctionator ar putea conduce la o presiune mai mare pe persoanele juridice, care riscau pana acum amenzi penale mai degraba simbolice, care insa pot deveni foarte importante economic in contextul noii reglementari. Noile coduri vor trebui sa modifice modul de comportament juridic al companiilor, in special al companiilor mari care vor trebui sa apeleze mult mai frecvent la consultanta de specialitate in materie penala, pentru a evita intrarea intr-o zona a dreptului care poate deveni periculoasa. Nu trebuie uitata ca e suficient ca un angajat al companiei sa comita o infractiune in interesul companiei sau in numele sau pentru ca aceasta sa raspunda penal", a recomandat Radu Chirita.
3. Noul Cod de procedura penala influenteaza si activitatea de expertiza contabila judiciara.
Filiala Bihor a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati Din Romania (CECCAR) a dat publicitatii un tabel cu modificarile din NCPP care au incidenta in activitatea de expertiza contabila judiciara. Documentul prezinta in opozitie prevederile anterioare ale CPP cu cele in vigoare, putand fi consultat aici.
4. Noul Cod penal ii sanctioneaza mai dur pe avocati, dar le extinde anumite drepturi.
Mihai Hotca a declarat ca, din perspectiva avocatilor, Noile Coduri penale au consolidat prevederile referitoare la dreptul la aparare, iar printre modificarile legislative care se refera la acest aspect se numara:
  • dreptul de a consulta dosarul de urmarire penala;
  • asigurarea confidentialitatii comunicarilor dintre avocat si persoana retinuta sau arestata;
  • reglementarea unor drepturi similare cu cele ale inculpatului in favoarea partii vatamate, partii civile sau partii responsabile civilmente.
Cu toate acestea, decanul Baroului Bucuresti Ion Ilie-Iordachescu, care este si membru al Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), considera, intr-o analiza facuta pentru Uniune, ca se impune revizuirea art. 278 din NCP, in sensul excluderii avocatilor din categoria persoanelor care perturba activitatea instantei, fiind suficiente sanctiunile pecuniare prevazute in NCPP fata de un asemenea comportament al avocatilor.
In plus, Ion Iordachescu a mentionat ca neclaritatea alin. 1, art. 269 din NCP poate crea confuzii in ceea ce priveste ajutorul pe care avocatul il da clientului sau. Mai exact, acest alineat reprezinta o carenta care afecteaza principiul legalitatii incriminarilor si pedepselor, deoarece nu descrie exact fapta incriminata, a adaugat decanul.
Atentie! Si, noile modele ale principalelor acte de procedura din materie civila si penala, care trebuie sa fie eliberate de instantele si parchetele din Romania la finalul procedurilor judiciare, au fost publicate, pe 13 martie, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Aceste documente au fost actualizate conform modificarilor legislative aduse prin noile Coduri din sistemul de justitie.

sursa articol : www.avocatnet.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu