sâmbătă, 15 februarie 2014

Care este rolul mediatorului ?


Misiunea mediatorului este definta de Codul de etica si deontologie profesionala a mediatorilor, elaborat de catre Consiliul de Mediere, asfel:

”Intr-o societate intemeiata pe respect fata de justitie mediatorul indeplineste un rol eminent. Intr-un stat de drept, mediatorul are sarcina de a incerca solutionarea conflictelor pe cale amiabila, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate. Mediatorul nu are si nu poate avea o obligatie de rezultat, ci doar de prudenta si diligenta. Solutionarea conflictului depinde exclusiv de acordul partilor, misiunea principala a mediatorului fiind aceea de a depune toate eforturile de care este capabil si priceperea pe care o are pentru a sprijini partile sa ajunga la un acord.”

Mediatorul este persoana  special instruita, autorizata in conditiile legii 192/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, competenta sa faciliteze comunicarea dintre parti.

Mediatorul ajuta partile in negocierea unei solutii reciproc avantajoase pentru ele. Mediatorul faciliteaza comunicarea si negocierea partilor in demersul de a gasi o solutie acceptabila reciproc avantajoasa.

Mediatorul conduce procesul de mediere in mod nepartinitor si asigura un permanent echilibru intre parti.

Mediatorul trebuie sa fie in permanenta impartial si trebuie sa se angajeze spre a servi intereselor tuturor partilor, intr-un mod echitabil.
Inainte de a-si incepe medierea sau pe parcursul procedurii, mediatorul trebuie sa divulge toate circumstantele care sunt de natura sa ii afecteze neutralitatea si impartialitatea sau sa antreneze un conflict de interese sau care sunt susceptibile sa fie considerate ca atare.
 Impartialitatea mediatorului  garanteaza ca nici una dintre parti nu poate sa fie favorizata/ defavorizata in timpul procesului de mediere.

Mediatorul are o pozitie echidistanta fata de parti si nu doreste ca o parte sau alta sa castige, nu se erijeaza in aparatorul niciuneia dintre parti, neavand rol de avocat.

Mediatorul are obligatia legala de a pastra confidentialitatea informatiilor de care ia cunostinta in timpul procedurii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu